wtorek, 29 lipca 2014

GREEN MONSTER

Szpinak uwielbiam, to fakt. Chyba nie karmiono mnie nim w dzieciństwie, bo nie mam traumy. Przyznaję, nie wygląda zachęcająco, ale w towarzystwie czosnku robi się z niego prawdziwy rarytas.


Dlaczego warto jeść szpinak?

Ma właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą. Jest to zasługa beta- karotenu, witaminy C oraz luteiny- znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem.

Powinny go jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, działa uspokajająco. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Szpinak zawiera również dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi.Dlatego świetnie sprawdzi się u osób chorujących na nadciśnienie. W parze z magnezem potas reguluje pracę serca.

W liściach szpinaku znajduje się również żelazo, tyle że w mniejszej ilości, niż sądzono przed laty- 2,8 mg w 100 g. Żelazo transportuje tlen do komórek i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.

Szpinak zaleca się kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu. Jest także bogaty w witaminę K odpowiedzialną za prawidłową krzepliwość krwi, witaminy z grupy B, które obniżają cholesterol oraz istotną  dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E.

Szpinak, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny: 100 g to zaledwie 15 kcal. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyspieszają metabolizm.

Jedyną wadą szpinaku wydaje się być zawartość kwasu szczawiowego, który może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Dlatego powinny z niego zrezygnować osoby z kamicą nerkową.

Danie, które wam dzisiaj zaprezentuję to mój ulubiony sposób na szpinak. Niestety sprawdza się tylko w sezonie "pomidorowym", bo dojrzały słodki pomidor robi tu duuużą robotę.


Składniki na jedną porcję:

-60 g makaronu pełnoziarnistego
-200 g mrożonego brykietu szpinakowego
-2 ząbki czosnku
-średni pomidor
-pół kuli sera mozzarella (ok. 65 g)
-łyżeczka masła
-sól i pieprz
-bazylia i oregano (suszone)



Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Na stopione masło wrzuć szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi i odparuje wodę.
Pomidora sparz wrzątkiem, ściągnij z niego skórkę i pokrój w kostkę usuwając pestki. Dodaj do szpinaku. Duś, aż pomidor się rozpadnie.
Dopraw wszystko solą, pieprzem oraz ziołami (ilość wedle uznania- u mnie dość dużo).
Na koniec dodaj pokrojoną mozzarellę. Trzymaj na ogniu aż ser się stopi.
Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj ze szpinakiem.

 Wartość odżywcza całego dania to ok.483 kcal
W tym makaron ok. 210 kcal







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz