Naleśniki to klasyka. Ich ojczyzną jest Francja, a dokładnie Bretania, ale praktycznie w każdej kuchni świata natkniemy się na ich krewniaków. To jedna z tych potraw, które nigdy się nie nudzą, gdyż można je przyrządzać na sto sposobów. Można w nie zawinąć wszystko, czego dusza zapragnie, a w zależności od rodzaju nadzienia mogą być jedzone o każdej porze dnia. No i nie znam dziecka, które nie lubi naleśników!
Moja dzisiejsza propozycja to naleśniki z mąki orkiszowej, bardzo podobne do tych najbardziej nam znanych- z białej mąki pszennej. Są bardzo uniwersalne- będą smakowały zarówno ze słodkimi farszami, jak i w wersji wytrawnej. Warto nauczyć się je smażyć!
Składniki na 6 średnich naleśników:
-3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 700 (115 g)
-1 duże jajko
-1/2 szklanki mleka 1,5% (120 ml)
-2/3 szklanki wody (180 ml)
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżeczka oleju rzepakowego
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj mleko i wodę oraz olej i sól.
Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub mikserem, aż uzyskasz gładkie lejące ciasto. Jeśli w cieście będą grudki, których nie udaje ci się rozmieszać, przetrzyj je przez gęste sitko.
Teraz odstaw ciasto na ok. 30 min. Zawodowi kucharze twierdzą, że dzięki takiemu zabiegowi naleśniki łatwiej się smażą, równomiernie przyrumieniają i są elastyczne.
Teraz na patelnię wlej niewielką ilość ciasta i tak nią manewruj, aby rozlało się po całym dnie i na chwilę do niego przywarło.
Po kilkudziesięciu sekundach, gdy ciasto stanie się szkliste, a jego brzegi zaczną odstawać, podważ naleśnik łopatką i szybko przewróć na drugą stronę.
Usmażona strona naleśnika powinna być zrumieniona, ale nie przypieczona. Z drugiej strony naleśnik możesz smażyć krócej. Nie musi się zrumienić, ale nie może być surowy.
Gotowy naleśnik zsuń na płaski talerz, a na patelnię wlej kolejną porcję ciasta i usmaż następny placek. postępuj tak, aż do wyczerpania ciasta.
Ja z podanej ilości składników uzyskuję 6 naleśników o średnicy 22 cm.
Jeden naleśnik to ok. 97 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz