poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Z CYKLU: WAKACYJNE PODRÓŻE KULINARNE. GRECJA



To popularna potrawa grecka sprzedawana wszędzie i o każdej porze. Składa się z kawałków mięsa wieprzowego lub kawałków kurczaka, nadzianych na szpadkę i pieczonych na ruszcie. O ich swoistym smaku decydują zioła, którymi naciera się mięso, a ich podstawę stanowi suszone oregano. Tradycyjnie podaje się je z chlebkami pita oraz tzatzikami.
Moja propozycja to souvlaki z kurczaka pachnące cytryną, czosnkiem, oregano, tymiankiem i rozmarynem, smażone na patelni grillowej.


Składniki na dwie porcje:

-600 g fileta z piersi kurczaka

Marynata
-sok z połowy cytryny
-30 ml oliwy z oliwek (3 łyżki)
-1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
-świeży rozmaryn ok. 10-15 igiełek
-1 łyżka listków świeżego tymianku 
-1 łyżeczka suszonego oregano
-pół łyżeczki soli
-1/4 łyżeczki pieprzu


Mięso kroimy w dość dużą kostkę (taką 3x3 cm).
Igiełki rozmarynu siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce.
Do marynaty wkładamy pokrojone mięso, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok. godzinę.
zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (bez tłuszczu!) z każdej strony do zrumienienia.

Z podanej ilości mięsa wyszły mi cztery szaszłyki


 Wartość kaloryczna całości to ok. 848 kcal



Do souvlaków niezastąpionym dodatkiem jest grecki sos na bazie jogurtu ze świeżym ogórkiem i czosnkiem. Trochę przypomina naszą rodzimą mizerię. Jeśli ktoś nie przepada za smakiem czy aromatem czosnku (tak jak moi domownicy) może zastąpić go większą ilością koperku, tylko że wtedy nie będzie to już tzatziki :-)

Składniki na dwie porcje:

-średni świeży ogórek
-opakowanie jogurtu greckiego (200 g)
-sok z 1/4 cytryny
-ząbek czosnku
-pół łyżki koperku
-sól i pieprz


Ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny (uwaga na pestki!), oraz drobno posiekany koperek.
Naszego ogórka odciskamy dokładnie z powstałego soku i dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wartość kaloryczna całego sosu to ok. 266 kcal


 Porcja dla jednej osoby (widoczna na zdjęciu) to ok. 557 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz