wtorek, 26 sierpnia 2014

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA WCZESNOJESIENNA

Za oknem jesiennie. Zimno, mokro, ponuro...Liście zaczynają zmieniać kolor, a ja gotuję pomidorówkę. Idealna zupa na jesienne chłody? Gęsta, aromatyczna, a przede wszystkim taka, która rozgrzewa. I taka właśnie jest zupa pomidorowa, którą dzisiaj proponuję.


Składniki na dwie porcje;

-dwie puszki (po 400 g) pomidorów krojonych bez skórki
-1-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka masła
-200 ml wywaru z warzyw
-świeża bazylia
-sól
-chili


Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle.
Do cebuli dodaj pomidory wraz z sokiem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 min. Następnie dodaj porwane listki bazylii (ilość według uznania) i całość zblenduj na gładki krem.
Do pomidorów wlej wywar z warzyw i całość mocno podgrzej.
Na koniec dopraw solą i chili- tak od serca

Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem


Porcja zupy (ok. 400 ml) to ok. 167 kcal
Porcja ugotowanego brązowego ryżu-1/3 woreczka (90 g) to ok. 116 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz