Lato jakby sobie o nas przypomniało. Wiem, że to tylko na chwilę. Na razie wystawiam twarz do słońca, odsłaniam ramiona i cieszę się chwilą.
W książce, którą się ostatnio delektuję znalazłam przepis na ziemniaki ze szparagami. Bardzo podział na moją wyobraźnię. Autorka wspomniała, że w przepisie szparagi można zastąpić kurkami. I to był strzał w dziesiątkę!
Lubię ziemniaki. Bo są smaczne, bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne. Ziemniaki zawierają ok 77 kcal w 100 g. Swoją złą sławę zawdzięczają kalorycznym dodatkom, które zwykle im towarzyszą- panierowanym kotletom, ciężkim sosom i dużym dawkom tłuszczu, którym je polewamy. Tymczasem sam ziemniak niemal nie zawiera tłuszczu- ma go tylko ok. 0,1 g w 100 g. Jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny dla organizmu. W tej niepozornej bulwie znajdziemy potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, PP, błonnik oraz skrobię.
Ziemniaczki, które dzisiaj wam proponuję pachną i smakują lasem. Przywodzą na myśl spacer w ciepłych jesiennych promieniach słońca po szeleszczących liściach. Będą doskonale nadawać się na obiad lub na kolację, zwłaszcza z własnoręcznie zebranymi kurkami.
Składniki na jedną porcję:
-3 średnie ziemniaki (ok. 250 g)
-1 mała cebula (ok. 40 g)
-100 g świeżych kurek
-1-2 jajka
-1 łyżka oleju rzepakowego
-1 łyżeczka masła
-sól, pieprz
-świeży rozmaryn
Ziemniaki obierz, zalej wodą, przykryj pokrywką i postaw na gazie. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj ziemniaki ok. 15 minut. Ziemniaki mają pozostać prawie twarde. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj do nich odrobinę soli.
Teraz odcedź ziemniaki, odparuj resztkę wody, która pozostała w garnku i odstaw do ostygnięcia.
Zimne ziemniaki pokrój w kostkę (taką jak do zupy). Obierz i posiekaj cebulkę.
Na patelni rozgrzej olej, wsyp pokrojone ziemniaki oraz cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż ładnie się zezłocą.
Teraz na patelnię wsyp umyte i osuszone kurki oraz kilka igiełek rozmarynu. Zamieszaj, przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś całość ok. 10 minut
Na koniec dopraw swoją potrawkę solą i sporą ilością świeżo zmielonego, czarnego pieprzu (grzyby i pieprz to bardzo udane połączenie :-)
Podawaj z jajkiem sadzonym na maśle oraz z jogurtem naturalnym, kefirem, maślanką albo zsiadłym mlekiem.
Porcja ziemniaków z kurkami widoczna na zdjęciu ma ok. 325 kcal.
Jajko sadzone na łyżeczce masła to ok. 115 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz