piątek, 5 września 2014

NALEŚNIKI ORKISZOWE Z FARSZEM SZPINAKOWO-TWAROGOWYM CZYLI OBIAD NA PIĄTEK


Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na dzisiejszy obiad to świetnie się składa!
To doskonała okazja do zrobienia naleśników ze szpinakowo-twarogowym nadzieniem. Zachęcam cię do zrobienia naleśników z tego przepisu- nie mogą się nie udać.

Nadzienie jest bardzo proste w wykonaniu. Zrób je podczas smażenia naleśników. O tym dlaczego warto jeść szpinak możesz przeczytać tutaj


Składniki na trzy porcje:
-6 naleśników
-250 g mrożonego szpinaku
-150 g twarogu półtłustego
-1 łyżeczka masła
-1 ząbek czosnku
-sól i pieprz

Twaróg rozgnieć widelcem na papkę. Jeśli twaróg jest suchy to nic nie szkodzi. Po połączeniu go ze szpinakiem nabierze właściwej konsystencji.
Na stopione na patelni masło wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku oraz szpinak. Duś na małym ogniu do czasu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi i odparuje nadmiar wody.

Odstaw do przestygnięcia.
  

Gdy szpinak będzie co najwyżej ciepły dodaj go do twarogu i dokładnie wymieszaj. Dopraw farsz solą i pieprzem.
Gotowy farsz rozsmaruj na silnie zrumienionej stronie naleśników, ale nie na całej ich powierzchni. Zostaw wokół brzegów nieduży margines, dzięki czemu po zwinięciu naleśników farsz nie będzie z nich wypływał. Na jeden naleśnik przeznacz ok. dwóch łyżek farszu (60 g). 
Teraz zroluj naleśniki wraz z nadzieniem. Możesz też złożyć je w trójkąty: na pół i jeszcze raz na pół.
Złożone lub zwinięte naleśniki obsmaż na suchej patelni lub zapiec je w piekarniku. 

 Naleśniki podawaj z sosem czosnkowym (jogurt grecki + czosnek + sól i pieprz + ulubione zioła)
Jeden naleśnik z dwoma łyżkami farszu ma ok. 145 kcal.

Porcja dla jednej osoby: dwa naleśniki + dwie łyżki sosu czosnkowego ma ok. 332 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz