Dzisiejsze danie powinno szczególnie ucieszyć osoby aktywne fizycznie i dbające o linię. Jest bogate w białko, niskokaloryczne i baaardzo smaczne :-)
Mięso drobiowe zawiera pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, oraz kwasy nienasycone.
W filecie z piersi kurczaka prawie nie znajdziemy tłuszczu, ma zatem niewiele kalorii. Mięso drobiowe zawiera cynk niezbędny do prawidłowego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego, magnez oraz potas. Ponadto jest skarbnicą witaminy B12, która dba o transport kwasu foliowego do komórek.
Fasolka szparagowa natomiast jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Fasolka szparagowa natomiast jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
Kupując przyprawę curry wybierajcie jej łagodną wersję. Poza tym radzę dozować ją z umiarem i stopniowo, bo jeżeli sypniecie od serca wasze danie może okazać się niejadalne.
Składniki na 3 porcje:
-300 g fileta z kurczaka
-300 g zielonej fasolki szparagowej
-4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
-1 szklanka wywaru z warzyw
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju rzepakowego
-3 łyżki curry w proszku
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-koperek
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekane cebule oraz przeciśnięty przez praską czosnek.
Teraz wsyp curry i paprykę, dokładnie wymieszaj i smaż pół minuty, aż wydobędzie się aromat przypraw. Uważaj, żeby nie przypalić!
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Obsmaż go ze wszystkich stron często mieszając.
Na patelnię wsyp fasolkę oraz wlej bulion. Przykryj i duś całość na wolnym ogniu do czasu aż fasolka zmięknie.
Po zdjęciu z ognia odczekaj minutę, dodaj jogurt i całość dokładnie wymieszaj.
Podawaj np. z brązowym ryżem
Całe danie (bez ryżu) ma ok. 796 kcal
Porcja kurczaka z fasolką i sosem widoczna na zdjęciu (dla 1 osoby) ma ok. 266 kcal.
Porcja brązowego ryżu widoczna na zdjęciu (1/3 woreczka- ok. 90 g) ma ok. 116 kcal.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz