środa, 1 października 2014

KURCZAK I FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE CURRY


Dzisiejsze danie powinno szczególnie ucieszyć osoby aktywne fizycznie i dbające o linię. Jest bogate w białko, niskokaloryczne i baaardzo smaczne :-)

Mięso drobiowe zawiera pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm, oraz kwasy nienasycone.
W filecie z piersi kurczaka prawie nie znajdziemy tłuszczu, ma zatem niewiele kalorii. Mięso drobiowe zawiera cynk niezbędny do prawidłowego rozwoju i działania naszego systemu odpornościowego, magnez oraz potas. Ponadto jest skarbnicą witaminy B12, która dba o transport kwasu foliowego do komórek.

Fasolka szparagowa natomiast jest bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.

Kupując przyprawę curry wybierajcie jej łagodną wersję. Poza tym radzę dozować ją z umiarem i stopniowo, bo jeżeli sypniecie od serca wasze danie może okazać się niejadalne.

Składniki na 3 porcje:
-300 g fileta z kurczaka
-300 g zielonej fasolki szparagowej
-4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
-1 szklanka wywaru z warzyw
-2 cebule
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oleju rzepakowego
-3 łyżki curry w proszku
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-koperek


Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekane cebule oraz przeciśnięty przez praską czosnek.


Teraz wsyp curry i paprykę, dokładnie wymieszaj i smaż pół minuty, aż wydobędzie się aromat przypraw. Uważaj, żeby nie przypalić!


Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Obsmaż go ze wszystkich stron często mieszając.


Na patelnię wsyp fasolkę oraz wlej bulion. Przykryj i duś całość na wolnym ogniu do czasu aż fasolka zmięknie.


Po zdjęciu z ognia odczekaj minutę, dodaj jogurt i całość dokładnie wymieszaj.
Podawaj np. z brązowym ryżem


Całe danie (bez ryżu) ma ok. 796 kcal



Porcja kurczaka z fasolką i sosem widoczna na zdjęciu (dla 1 osoby) ma ok. 266 kcal. 
 Porcja brązowego ryżu widoczna na zdjęciu (1/3 woreczka- ok. 90 g) ma ok. 116 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz