sobota, 5 lipca 2014

Z CYKLU: WAKACYJNE PODRÓŻE KULINARNE. MADE IN CHINA

Wspaniały, nietypowy smak oraz bogactwo składników to cechy potraw z Chin.
Ze względu na małą tolerancję produktów mlecznych Chińczycy skupili się na czterech najważniejszych dlań grupach żywności: zbożach, warzywach, owocach i mięsie. I to właśnie duża ilość warzyw, przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczu sprawia, że kuchnia chińska polecana jest jako jedna z najzdrowszych na świecie.

Choć każdy region ma swoje tradycje przyrządzania i przyprawiania dań, to Chińczycy przy tworzeniu potrawy bazują na pięciu fundamentalnych smakach: słodkim, kwaśnym, gorzkim, słonym i cierpkim. Wszystkie kuchnie regionalne łączy ponadto zamiłowanie do harmonii smaku, aromatu, koloru i struktury pożywienia.

Poniżej moja wariacja na temat "chińszczyzny". Danie może być jedzone zarówno na ciepło jak i na zimno, przez co doskonale nadaje się do zabrania do pracy czy na uczelnię.




Składniki dla 1 osoby

-120g fileta z piersi kurczaka
-200g mrożonej mieszanki chińskiej
-łyżeczka oleju rzepakowego
-2 łyżki sosu sojowego
-pół łyżeczki przyprawy "5 smaków"
-100g ugotowanego brązowego ryżu (ok. 30-35g surowego)



Mięso kroimy w kostkę lub w paski. Przyprawiamy sosem sojowym i i przyprawą 5 smaków i odstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
Rozgrzewamy na patelni (w woku, jeżeli ktoś posiada) olej i obsmażamy zamarynowane mięso.
Dodajemy  warzywa i smażymy często mieszając. Warzywa mają pozostać twardawe, chrupkie, w żadnym razie nie mogą nam się "rozgotować". Próbujemy i ewentualnie doprawiamy sosem sojowym.
Jemy z ugotowanym ryżem.



Wartość odżywcza całego dania (porcja dla 1 osoby) to 386 kcal
w tym 100g ugotowanego brązowego ryżu 129 kcal








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz