środa, 23 lipca 2014

Z CYKLU: WAKACYJNE PODRÓŻE KULINARNE. SAŁATKA SZOPSKA



Sałatka szopska ma bułgarskie korzenie, ale popularna jest również w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Jej charakterystyczny składnik to ser szopski (ewentualnie feta), który ja zastąpiłam rodzimym twarogiem. Ma orzeźwiający smak kojarzący się z wakacjami, latem, słońcem...Jest kolorowa, aromatyczna, przez co skutecznie poprawia nastrój :-) Nadaje się do jedzenia o każdej porze dnia, a także nocy, kiedy złapie was niespodziewany głód. Doskonale sprawdzi się również na spotkaniach przy grillu. Spróbujcie, warto!

P.s. Wiem, że nie powinno łączyć się pomidora z ogórkiem, ani białego sera z pomidorem. Gwarantuję jednak, że taka kombinacja jedzona od czasu do czasu nie wyrządzi szkody waszemu zdrowiu.



Składniki na dwie porcje:

-jeden zielony ogórek
-dwa pomidory
-mała cebulka (dymka)
-jedna nieduża papryka
-100g półtłustego twarogu
-dwie łyżeczki oleju rzepakowego
-odrobina soku z cytryny
-sól i pieprz


Warzywa dokładnie umyj.
Ogórka pokrój w ćwierćplasterki, pomidory i paprykę w dość dużą kostkę. cebulkę posiekaj.
Warzywa skrop sokiem z cytryny, polej olejem, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj. Wstaw do lodówki- najlepiej smakuje schłodzona.
Przed podaniem posyp pokruszonym twarogiem.


Wartość odżywcza całej sałatki to ok. 307 kcal
Porcja widoczna na zdjęciu (dla jednej osoby) to ok. 154 kcal



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz