piątek, 11 lipca 2014

Z CYKLU: WAKACYJNE PODRÓŻE KULINARNE. LECZO

Choć jest potrawą z węgierskim rodowodem, na dobre wrosło w polski krajobraz kulinarny. Jego atrakcyjność polega na harmonijnym mariażu papryki z pomidorami, cebulą i kiełbasą w nieskomplikowanym gorącym daniu. Znakomicie sprawdza się również w wersji bezmięsnej- wystarczy zastąpić kiełbasę np. fasolką szparagową.


Składniki na 1 porcję:

-spora czerwona papryka (ok. 250g)
-dwa dojrzałe pomidory (ok. 200g)
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-średnia cebula
-kawałek (70g) kiełbasy drobiowej
-łyżeczka oleju rzepakowego
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-sól, pieprz, cukier, papryka ostra




Cebulę odbierz i pokrój w kostkę (niezbyt drobno). Do rondla wlej olej, rozgrzej go i, zanim zadymi, wrzuć cebulę, odrobinę ją posól. Mieszając smaż ok. 2 min., po czym ustaw mały płomień i przykryj garnek. Niech cebula pomalutku się dusi. Mieszaj od czasu do czasu i uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, ma się tylko zeszkllić. 
Umyj paprykę, wytnij gniazdo nasienne i białe przegrody. Pokrój ją w dość dużą kostkę (ok. 2x2 cm). Wsyp paprykę do rondla z cebulą, dodaj słodką paprykę w proszku, wlej 1-2 łyżki wody, przykryj garnek i duś całość na minimalnym ogniu. 
Pomidory sparz, ściągnij z nich skórkę. Pokrój je w kawałki i dodaj do duszących się warzyw. Dodaj też łyżeczkę koncentratu (wzmacnia smak pomidorów o nadaje potrawie piękny żywy kolor), posól, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 15 min.
Kiełbasę pokrój w półplasterki, wrzuć do garnka i wymieszaj. Na koniec dopraw solą, szczyptą cukru i ostrą papryką oraz pieprzem.


Wartość odżywcza jednej porcji (370 g) to ok. 290 kcal.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz